İçeriğe geç

Çarşamba Eski Ismi Nedir

Çarşamba kelimesinin kökeni nedir?

Kelime Farsçadan gelir: چهارشنبه çahâr şenbe, “dördüncü gün” anlamına gelir. Türkçedeki en eski kullanım Codex Cumanicus’taki çahar-şanbe [çaar sanbe] biçimidir. Çarşamba günü Eski Türkçede “törtünç” (dördüncü) olarak adlandırılır.

Samsun Çarşamba’nın neyi meşhur?

Mısır keki, mısır çorbası, keşkek, kara lahana çorbası ve dolması ve kaz tirididi bölgenin en meşhur yemekleridir. Ayrıca buğday unundan yapılan “Çarşamba pidesi” son derece lezzetlidir, mutlaka denemelisiniz. Büyük şehirlerde Samsun ve Bafra pidesi olarak bilinen kapalı pide aslında Çarşamba günü yapılır.

Bafra mı büyük Çarşamba mı?

Çarşamba, hem yüzölçümü hem de nüfus yoğunluğu bakımından Samsun’un ikinci büyük ilçesidir. Çarşamba, Bafra ilçesi gibi Yeşilırmak’ın biriktirdiği tortul bir ovadır.

Çarşamba hangi ilin ilçesidir?

138.

Çarşambanın eski adı nedir?

İlk defa 1370 yılında Sarıcalı ve Kuş Doğanlı köylerinin bulunduğu alanda büyük bir panayır kurulmuştur. Bu panayır Çarşamba günleri kurulduğu için Çarşamba Panayırı olarak adlandırılmıştır. Bu pazar yeri daha sonra değişerek tüm ovaya ismini vermiş ve 600 yıl boyunca tüm ovanın ismi olmuştur.

Çarşamba günü ismi nereden gelmiştir?

Çarşamba, Farsça-Süryanice چهارشنبه (çıhar-şenbe) kelimesinden gelir ve dördüncü gün anlamına gelir.

Samsun’un en meşhur yemeği nedir?

Bafra pidesi, Samsun’un meşhur yemekleri listesinde ilk sıralarda yer alan lezzetlerden biridir. Öte yandan Samsun’un mutfak kültüründe de oldukça önemli bir yere sahiptir. Şehrin Bafra ilçesiyle özdeşleşen bu pidenin en önemli özelliği ise kapalı olması ve genellikle kıyma içermesidir.

Samsun’un hangi meyvesi meşhur?

Hem meyve hem de sebze üretiminde lider olan Samsun fındığı (116.795 ton) ve kızılcık (1186 ton) Türkiye’de ikinci sırada yer almaktadır. Samsun 444 ton muşmula üretimiyle üçüncü, kivi üretiminde dördüncü (9611 ton), böğürtlen üretiminde beşinci (64 ton) ve dut üretiminde beşinci (2124 ton) sırada yer almaktadır.

Çarşamba ne zaman ilçe oldu?

Çarşamba kazası, Trabzon İli, Canik (Samsun) Sancağı’na bağlı bir kaza olarak kurulmuş, Samsun’un bağımsız bir vilayet olmasıyla Samsun İli’ne bağlı bir kaza olarak yönetilmiştir. Çarşamba Belediyesi 1923 yılında kurulmuştur.

Samsun’un en büyük ilçesi neresi?

En kalabalık ilçe 312.332 kişiyle İlkadım’dır. En az nüfusa sahip ilçe ise Yakakent’tir. Yüzölçümü bakımından en büyük ilçe 1’dir.

Samsun’da kaç köy var?

Samsun ilinin 18 ilçesi bulunmaktadır. Bu ilçelere bağlı 23 belde ve 942 köy, 6360 sayılı On Dört İl ve Yirmi Yedi İlçede Metropoliten Bölge Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile büyükşehir statüsüne dönüştürülmüştür.

Samsun Türkiye’nin kaçıncı büyük şehri?

Toplam 1251 ilçesiyle Türkiye’nin 16’ncı büyük kenti konumunu koruyan ve Karadeniz’in en büyük kenti olan Samsun’da, erkek nüfus bir önceki yıla göre 12 bin 562 kişi artarak 662,86 kişiye, kadın nüfus ise 10 bin kişi artarak 164 kişiye, 630 kişiye ulaştı.

Neden Çarşamba denir?

Çarşamba günleri kurulan pazar (erken yazımı Ceharşenbe: Farsçada haftanın 4. günü) daha sonra şehrin ve etrafında oluşan semtin adı olmuştur.

Samsun’un eski adı nedir?

Türk orduları döneminde Samsun, Danişmendliler tarafından kuşatıldıysa da alınamadı. Anadolu Selçukluları döneminde Samsun’un Müslüman yerleşimleri 1.

Samsunluların kökeni nereye dayanıyor?

Yerleşim tarihi M.Ö. 60’lara kadar uzanıyor.

Haftanın günlerinin isimleri nereden gelir?

Günlerin isimleri şunlardır: “Güneş Günü” (Pazar), “Ay Günü” (Pazartesi), “Mars Günü” (Mardi), “Merkür Günü” (Mercredi), “Jüpiter Günü” (Jeudi), “Venüs Günü” (Vendredi), “Satürn Günü” (Cumartesi).

Perşembe Türkçe mi?

Perşembe, beşinci gün anlamına gelen Farsça-Süryanice penc-şenbe kelimesinden gelir ve “Perşembe” olarak anılır ve “Çarşamba” kelimesiyle kafiyelidir. Perşembe, Eski Türkçe’de “beşünç” (beşinci) olarak adlandırılır.

Gün Farsça kökenli mi?

Eski Türkçedeki kün “güneş, gün” sözcüğünden gelmektedir.

Şenbe Farsçada Nedir?

Hafta; Yedi gün anlamına gelir ve Farsça heft (yedi) kelimesinden türemiştir. Haftanın dördüncü günü olan Çarşamba (çahar “dört”) ve beşinci gün olan Perşembe (bank “beş”) kelimeleri de Farsçadan gelmektedir. Şenbe Cumartesi anlamına gelir. Perşembe beşinci Şenbe “Cumartesi”dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir