İçeriğe geç

Paralog ve Ortolog gen nedir

Paralog ve Ortolog Genler Nedir?

Paralog ve Ortolog genler, genetik materyal olarak karşımıza çıkan iki farklı tür genetik kavramdır. Paralog genler, aynı türe ait iki ya da daha fazla genin, evrim sürecinde çok farklı işlevler için kullanılması durumunda ortaya çıkan genetik kavramı temsil eder. Ortolog genler ise, iki farklı türün evrimsel olarak yakın akrabaları olan genleri temsil eder. Paralog ve Ortolog genlerin arasında temel fark, evrimsel olarak yakın akrabalıklarının olup olmamasıdır.

Paralog Genler

Paralog genler, aynı türün evriminin sonucunda farklı işlevler için kullanılması durumunda ortaya çıkan genetik materyaldir. Paralog genler, evrim süreci içerisinde aynı türde bireyler arasındaki genetik değişimlerden ortaya çıkan işlevsel genlerdir. Paralog genler, evrimsel süreçlerden etkilenerek daha önce mevcut olan genlerin farklı işlevler için kullanılabilmesi sayesinde ortaya çıkar. Paralog genler, bir türün evrimi sırasında, mevcut genlerin farklı işlevler için kullanılmasını sağlayan genetik materyal olarak tanımlanır.

Ortolog Genler

Ortolog genler, iki farklı türün evrimsel olarak yakın akrabaları olan genlerdir. Ortolog genler, evrimin sonucunda iki farklı türün genetik materyalinde ortaya çıkan homoloji özelliğinden dolayı ortaya çıkar. Ortolog genler, evrimsel olarak yakın akrabalıklarından dolayı, iki farklı türün genetik materyalinde ortaya çıkan homoloji özelliğinin bir sonucu olarak tanımlanır. Ortolog genler, iki farklı tür arasındaki evrimsel olarak yakın akrabalıklarının bir sonucu olarak ortaya çıkar.

Paralog ve Ortolog genler, genetik materyal olarak karşımıza çıkan iki farklı tür genetik kavramdır. Paralog genler, aynı türe ait iki ya da daha fazla genin, evrim sürecinde çok farklı işlevler için kullanılması durumunda ortaya çıkan genetik kavramı temsil ederken; Ortolog genler ise, iki farklı türün evrimsel olarak yakın akrabaları olan genleri temsil eder. Paralog ve Ortolog genlerin arasında temel fark, evrimsel olarak yakın akrabalıklarının olup olmamasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir