Karine çeşitleri nelerdir?
En genel anlamıyla, varsayım, bilinen bir olgudan bilinmeyen bir olgunun çıkarımıdır. Bu nedenle, varsayım, bilinen bir olaydan başka bir bilinmeyen olayın veya yasal durumun varlığını veya yokluğunu çıkarsamaya olanak tanır. Genel olarak, varsayımlar iki gruba ayrılır: olgusal ve yasal.
Karineler usulü nedir?
Bir davada akılcı çıkarım yoluyla iki farklı olay arasında bağlantı kurularak elde edilen ve bilinmeyen bir durumu kanıtlamaya yarayan delil anlamına gelen bir fıkıh terimi. Mahkemede yapılan bir iddianın gerçekliği hakkında hakim bir kanaat oluşturan ve yasal sonuçları olan kesin bilgi veya delil sağlamak.
Karine temeli nedir?
Karinenin temeli, karineyi içeren hukuk normunda bulunan ve varlığından başka bir olgunun varlığı veya yokluğu çıkarılabilen bir işaret, bir belirtidir.
Adi karine nedir örnek?
A) Sıradan varsayım Bir varsayımın tersi kanıtlanabilirse ve hukuk sistemi bunu mümkün görürse, o zaman bir “sıradan varsayım” vardır. Astronot mekiğe konulursa ve mekik uzaya fırlatılırsa ve mekik uzayda patlarsa, astronotun kaderi belirsizdir. Çünkü “Yaşıyor mu?” sorusunun cevabı bilinemez.
Analık karinesi kesin karine mi?
Babalık karinelerinin olağan karineler olduğu anlaşılıyor. Öte yandan, analık karinesinin mutlak olduğu ve aksi ispat edilemeyeceği, yani bir kişinin çocuğu doğurmuş olmasına rağmen “Ben anne değilim” deme imkânına sahip olmadığı haklı olarak belirtiliyor.
Hakka karine ne demek?
Taşınır malların zilyetliği, malikin o mal üzerinde iddia olunan hakka sahip olduğu karinesini doğurur (MK m. 985, 986). Hukuki karine: Taşınır mallarda malikin iddia ettiği her hak, o hakkın varlığına karine teşkil eder.
Karine ve dış göstergeler usulü nedir?
Varsayımlara veya dış göstergelere dayalı prosedür: Vergi, mükellefin gelirinin veya servetinin bir ölçüsü olarak kabul edilen çeşitli dış göstergeler kullanılarak hesaplanır. Buna, 20. yüzyılın başına kadar Fransa’da yürürlükte olan kapı-pencere-baca vergisi dahildir.
Fiili karineler nedir?
Ya da olgusal varsayımları, hukukla ilgisi olmayan, yaşam deneyimleriyle ortaya çıkan ve hâkimin, tarafların olaylar hakkındaki iddialarının doğruluğu veya bir delilin güvenilirlik derecesi hakkında bir kanaat oluşturmasına yardımcı olan değer yargıları olarak tanımlayabiliriz18.
Üstün hak karinesi nedir?
Birisi sizin malınız olduğunu ileri sürerek dava açarsa ve bu mal başkasının borcundan dolayı haczedilirse, mal sahibi olduğunuz için üstün haklara sahip olduğunuz varsayımı ortaya çıkar.
Hangisi kesin karinedir?
Sıradan varsayımlar, çürütülebilir varsayımlardır[6]. Kesin varsayımlar, aksi kanıtlanamayan varsayımlardır. Kesin varsayımlar, varlığı bilinen bir olayın, varlığı bilinmeyen başka bir olayın olup olmadığı sonucuna varmak için kullanıldığı varsayımlardır[7].
Karine fonksiyonu nedir?
En genel ve kabul görmüş tanımıyla varsayım, bilinen bir olay veya olgudan bilinmeyen bir olay veya olgunun çıkarımıdır. Varsayım, yargıca yargılamada yardımcı olan ve delillerin sunulmasını kolaylaştıran bir yöntemdir.
Ölüm karinesi adı karine mi?
Ölüm varsayımı, hukuki niteliği gereği sıradan bir hukuki varsayımdır. Bu nedenle, ölüm varsayımının tersini kanıtlamak mümkündür. Ortak ölüm varsayımını çürütmek de mümkündür.
Karine kaça ayrılır?
Hukuki varsayımlar, aksinin ispat edilebilir olup olmamasına göre ikiye ayrılır.
İyi niyet Adi karine mi?
Yukarıda açıkladığımız gibi, üçüncü kişilerin iyi niyeti esastır. Başka bir deyişle, Türk Medeni Kanunu’nun 1023. maddesi uyarınca “tapuya güvenme ilkesi”ne göre davalıların iyi niyetli olduğu bir karine olarak kabul edilir. Davacı, bu karinenin tersini ve davalı üçüncü kişilerin kötü niyetini ispat etmelidir.
Aksi ispat edilemeyen karine nedir?
Aksi ispat edilemeyen varsayımlar mutlak hukuki varsayımlardır. Kesin hukuki varsayımlar, varsayımlar gibi, ispat yüküyle hiçbir ilgisi yoktur. Kesin hukuki varsayımlar ve varsayımlar atıf kuralları olarak uygulanır.
İspat hukukunda karineler nelerdir?
Varsayıma dayanmaya çalışan tarafın kanıtlaması gereken şey, varsayımın temelidir. Varsayımın temeli kanıtlandığında, varsayımın sonucu da kanıtlanmış olur. Kanunda yer almasa da, kanıtlanmış bir olgudan başka bir olgunun varlığına veya yokluğuna çıkarım yapılmasına olgusal varsayım denir.
Belagatta karine ne demek?
Bir metaforda gerçek anlamın iletilmesini engelleyen ve bir kelimeyle ne kastedildiğini gösteren ipucu. Gerçek anlamının dışında bir ilişki ve varsayımla kullanılan bir kelime veya kombinasyona atıfta bulunan bir belagat terimi.
Ölüm karinesi adı karine mi?
Ölüm varsayımı, hukuki niteliği gereği sıradan bir hukuki varsayımdır. Bu nedenle, ölüm varsayımının tersini kanıtlamak mümkündür. Ortak ölüm varsayımını çürütmek de mümkündür.
Üstün hak karinesi nedir?
Birisi sizin malınız olduğunu ileri sürerek dava açarsa ve bu mal başkasının borcundan dolayı haczedilirse, mal sahibi olduğunuz için üstün haklara sahip olduğunuz varsayımı ortaya çıkar.
Tavsiyeli Bağlantılar: Nükteli Ne Anlama Gelir