Belediyeleri denetleme yetkisi hangi bakanlığa aittir?
İçişleri Bakanlığı uygulamadan sorumludur. Sistemin kurulması ve işleyişinin izlenmesinden Parlamento’ya karşı sorumludur. Gerekli kontroller ve düzeltmeler belediye başkanı tarafından yapılabilir.
Belediye denetim komisyonu kaç gün sürer?
3.1 Denetim Komisyonunun Oluşumu ve İşleyişi Komisyon, belediye birimlerinden ve bağlı kuruluşlardan her türlü bilgi ve belgeyi talep edebilir. Bu talepler derhal yerine getirilir. Komisyon, çalışmalarını 45 iş günü içinde tamamlayacak ve raporunu Mart ayı sonuna kadar Meclis Başkanına sunacaktır.
İlçe belediyeleri kim denetler?
İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelerde idarelerin dürüstlüğüne ilişkin dış denetim, büyükşehir, il ve ilçe belediyelerinde mülki idare amirleri, diğer belediyelerde ise mahalli mülki idare kontrolörleri tarafından yapılır (Çöpoğlu:8).
Belediyeler bağımsız denetime tabi mi?
Sermayesinin en az %50’si belediyelere ait olan şirketler. Kamu iktisadi teşebbüsleri ve bunların bağlı ortaklıkları, (I) sayılı listede yer alan tüm şirketler gibi, başka bir şart aranmaksızın bağımsız denetime tabidir.
Belediyelerin denetlenmesi nasıl yapılır?
İç ve dış denetimler 5018 sayılı PFMC Kanunu hükümlerine göre yapılır. Belediyelerin dış denetimleri Sayıştay tarafından yapılır, illerin özel idareleri de öyle. Ayrıca belediyenin mali işlemler hariç olmak üzere idari işlemleri, idarenin yasallığı ve dürüstlüğü açısından İçişleri Bakanlığı tarafından denetlenir.
Belediyelerde 11 madde nedir?
MADDE 11. – Nüfus 2.
Belediye nereleri denetler?
a) İmar, su ve kanalizasyon, ulaşım gibi kentsel altyapı; coğrafi ve kent bilgi sistemleri; çevre ve çevre sağlığı, kanalizasyon ve katı atık; polis, itfaiye, acil durum, kurtarma ve ambulans hizmetleri; kentsel ulaşım; defin ve mezarlıklar; ağaçlandırma, park ve yeşil alanlar; konut; kültür ve sanat, turizm ve tanıtım, gençlik…
Denetim kaç saat sürer?
2.1.
Belediye denetim komisyonu kaç kişiden oluşur?
Madde 22 – Nüfusu 10’dan fazla olan il ve ilçe belediyeleri.
Belediyeleri kime şikayet edilir?
CİMER, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’nin kısaltması olup, Anayasa’da güvence altına alınan dilekçe hakkının ve bilgi edinme hakkının kullanılmasını kolaylaştırmak amacıyla oluşturulmuş bir halkla ilişkiler uygulamasıdır.
Vali belediyeyi denetler mi?
Vali, ilin özel idaresini ve tüm bağlı kuruluşlarını denetler ve kontrol eder. Aynı yetki ilçe düzeyindeki ilçe valilerine de verilmiştir.
Belediye organlarını kim görevden alır?
“Görevden Alma” başlıklı 47. maddede; “Görevleriyle ilgili bir suçtan dolayı hakkında soruşturma veya kovuşturma başlatılan belediye organları veya bu organların üyeleri, kesin karar verilinceye kadar İçişleri Bakanı tarafından görevden uzaklaştırılabilir.” denilmektedir.
Belediyeleri hangi bakanlık denetliyor?
Söz konusu protokol, belediyelerin denetimine ilişkin konuların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceğini öngörmüştür. Ancak, Anayasa’nın 127. maddesinin 5. fıkrası, idari vesayet yetkilerini yalnızca İçişleri Bakanlığı’na değil, aynı zamanda tüm merkezi yönetime devretmektedir.
Bağımsız denetimi kim denetler?
T.C. KAMU GÖRÜNTÜSÜ, MUHASEBE VE DENETİM STANDARTLARI KURUMU.
Belediye şirketlerini kim denetler?
Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun ve Sayıştay Kanunu’na göre, belediye işletmeleri ve şirketlerinin denetimi, kamu kaynakları bakımından Sayıştay denetimine tabidir. Yasama organı adına Sayıştay tarafından yürütülür.
Belediyeleri hangi bakanlık denetler?
Söz konusu protokol, belediyelerin denetimine ilişkin konuların İçişleri Bakanlığı tarafından yürütüleceğini öngörmüştür. Ancak, Anayasa’nın 127. maddesinin 5. fıkrası, idari vesayet yetkilerini yalnızca İçişleri Bakanlığı’na değil, aynı zamanda tüm merkezi yönetime devretmektedir.
Valinin belediyeleri denetim yetkisi var mıdır?
Ayrıca valinin, il sistemine göre örgütlenmemiş ancak il sınırları içinde teşkilatı bulunan bütün kamu kuruluşları ile mahalli idareler üzerinde, özellikle denetim konusunda bazı yetkileri bulunmaktadır.
Belediyeler hangi bakanlığa bağlı 2024?
Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü, Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı’na bağlı genel müdürlüktür.
Sayıştay belediyeleri denetler mi?
Ayrıca Sayıştay, mahalli idarelerin hesap ve işlemlerini denetler ve nihai kararını verir. 5018 sayılı Kamu Maliyesinin Yönetimi ve Denetimi Hakkında Kanun, Sayıştay’ı tek dış denetim organı olarak belirlemiştir.