İçeriğe geç

Apartman Kelimesi Türemiş Mi

Apartman kelimesinin kökü nedir?

Apartman kelimesinin kökeni İtalyanca appartamento kelimesidir. Bu kelimenin kökü “a parte” (ayrı, bölünmüş) terimidir. İtalyancadan Fransızcaya “appartement” olarak geçmiştir ve Fransızcadan Türkçeye geçmiştir.

Apartman türemiş mi?

Apartman – Nisanyan Sözlüğü. Fransızca appartement kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür ve “bir konutun içinde müstakil bir daire” anlamına gelir. Bu sözcük, Geç Latince apparimentum “paylaşmak, bölmek” kelimesinden ödünç alınmış bir sözcüktür. Bu sözcük, +ment° son ekiyle Latince appartire “paylaşmak, bölmek” fiilinden türemiştir.

Komşu kelimesi türemiş mi?

Aslında etimolojisine baktığımızda “komşu” kelimesinin, “yerleşmek” anlamına gelen “ko” kökünden türemiş bir Türkçe kelime olduğunu görürüz.

Hangi kelimeler türemiş?

şeker-lik.akıl-lıbil-gi-n.vatan-daş-lık.simit-çi kelimesinden türetilmiştir.

Apartman kelimesi nasıl yazılır?

Birbirinin yanında iki veya daha fazla ünsüz harf içeren Batı kökenli sözcükler, ünsüz harfler arasına ünlü harf konulmadan yazılır: alafranga, apartman, biyografi, elektrik, gangster, kilogram, orkestra, paragraf, telgraf, vb.

Türemiş kökü nedir?

GÖVDE + SON EKİ + EĞİLİM EKİ ⇒ Yapım ekleri eklenerek oluşturulan yeni sözcükler türemiş sözcük olarak ifade edilir.

Türemiş nasıl anlaşılır?

Yapım eki almayan fiillere basit fiiller, bir veya daha fazla yapım eki alan fiillere ise türemiş fiiller denir. Bileşik fiiller iki veya daha fazla kelimenin birleşmesiyle oluşur.

Apartman adı nasıl yazılır?

Apartman kelimesinin doğru yazımı Wohnung olmalıdır. “Wohnung” olarak yazılırsa yanlış yazılmıştır.

Apartman büyük mü yazılır küçük mü?

büyük harfle başlar. Yer adlarında ve özel bir isimden sonra kullanıldığında yanına yazılır.

Konak türemiş mi?

Orta Türkçe konak “1. “Geceleyen kişi, misafir, 2. Konaklama yeri, alan” kelimesinden türemiştir. Bu kelime, Eski Türkçe kon- “durmak, sokakta gecelemek” fiilinden, Türkçe +(g)Ak ekiyle türemiştir.

Türemiş kelime nasıl oluyor?

Sözcüğün ek aldığı biçime gövde adı verilir. Köke başka bir yapım eki eklenirse ortaya çıkan sözcüğe gövdeden türemiş sözcük denir. Başka bir deyişle, isim veya fiil kökü olan bir sözcüğe gelen her iki yapım eki de yapım eki ise, sözcük, yapım eki ilk yapım ekinden sonra gelen gövdeden türemiş sayılır.

Evcil türemiş kelime mi?

Yeni sözcüklerden biridir. evcilleştirilmiş “yuvasını seven adam” (Derl S, V) Yazılı dile de aktarılmıştır: evcilleştirilmiş “eve ve insanlara alışkın, (hayvandan) yararlanabilen, evcilleştirilmiş, yabani hayvanlara düşman” (Türkçe S, I), Azb. evcilleştirilmiş “eve ve insanlara alışkın, evcilleştirilmiş” (Azb T S, I), insan 1. “insan seven”;2.

6.sınıf türemiş kelimeler nelerdir?

En az bir türetme eki olan kelimelere türetilmiş kelimeler denir. Bu ekler kökte veya gövdede olabilir. Eklenen ekler kelimenin anlamını değiştirir. Örnek: Ben de artık evlendim.

TÜREMİŞ KELİME nedir 4. sınıf?

TÜRETİLMİŞ KELİMELER “-cı, -lı, -lık, -sız, -gi, -gin, -daş” ekleri, eklendikleri sözcüğün anlamını değiştirir. Sözcük yeni bir anlam kazanır. Sözcüğün anlamını değiştiren bu eklere “TÜREME EKİ” denir. Türetme ekleri eklenerek yeni bir anlam kazanan sözcüklere “TÜREKLEŞTİRİLMİŞ KELİMELER” denir.

Çiftçi türemiş mi?

Türk tarımının temel fiili olan tarı- fiili esas olarak 11. yüzyılda kullanılmıştır. 11. yüzyıldan sonra ek- fiili ile değiştirilmiştir. Aynı şekilde bu fiilden türetilen arıγçı “çiftçi, köylü” ismi de ekinçi ismi ile değiştirilmiştir.

Kelimenin kökü neresidir?

Dilbilgisinde kök, bir sözcüğün önek ve sonekleri çıkarıldıktan sonra geriye kalan anlamlı kısmıdır.

Kelime kökü nereden gelir?

Kelime kelimesi, “söylenen şey, söz” anlamına gelen Arapça كلمة (kelimâ(t)) kelimesinden ödünç alınmıştır. Arapça kelime, aynı dilde faˁila(t) ölçüsünde de görülen كَلَمَ (kalama) “dedi” fiilinin bir türevidir.

Apartman sözlük anlamı nedir?

(z)., (s). ayrı, bir tarafta, bir yana, bir tarafta; tek tek, ayrı ayrı; bağımsız olarak, bağımsız olarak; parça parça; (S). ayrı, farklı.

Komşu kelimesinin kökü nedir?

Kelimenin kökü kon – “kalmak, ikamet etmek”tir. Ev sahibi, konum, özne ve misafir de aynı kökten gelir. Kelime Bulgarca ve Sırpça gibi dillere de geçmiştir. Komşular, birbirlerinin karşısında yaşayanlardı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Kondom Kullanan Escort